2013. február 24., vasárnap

Vendégségek hada: Baconbe tekert szűzérme és Citromos tiramisu

A vendégségek folytatódtak :) Most már túl vagyunk az első ebédvendégségen is, amire kolléganőm és a férje érkezett hozzánk. Kicsit aggódtam, hogy minden meleg maradjon, és szépen tálaljak, ami olyannyira jól sikerült, hogy csak a desszertet sikerült lefotóznom. 
Az eredeti elvem az volt, hogy ide csak képpel töltök fel receptet, de ezek olyan finomak voltak, hogy kép nélkül is felkerülnek, majd egyszer igyekszem le is fotózni őket, ebben még nem vagyok annyira jó.

A menü:
- Baconbe tekert szűzérme bor- és sajtmártással
- Citromos tiramisu

Baconbe tekert szűzérme
Ez nem egy ördöngös recept, egyszerű és nagyon gyors, szuper vendégváró. A sütőbe beteszem és csak akkor kapcsolom be, amikor a vendégek megérkeznek, így a beszélgetés alatt el is készül.

2 db közepes méretű sertésszűzérme
1 nagyobb csomag bacon szalonna
Bormártás:
5 dkg margarin
1 kis fej hagyma
1 nagy ek. mustár
2 kédhegynyi paprika
1 dl fehérbor
só, bors
1 dl tejszín
2 tk. liszt
Sajtmártás:
15 dkg kékpenészes sajt
1 dl tejszín
só, bors

Egy hőálló tálat kiolajozok, majd belehelyezem a baconbe tekert szűzérméket. 160°-on, 30-45 perc alatt készre sütöm. Akkor van készen, amikor a bacon már jól rápirult.
Amíg sül elkészítem a kétféle mártást. A bormártáshoz a margarinon megfonnyasztom az apróra vágott hagymát. Hozzáadom a mustárt, a fűszereket, és felöntöm a fehérborral. Összeforralom, majd a tejszín és a liszt keverékével behabarom és újraforralom. A sajtmártáshoz felkockázom a sajtot. Felöntöm a tejszínnel, felforralom és fűszerezem.
Krumplipürét és párolt zöldséget tálaltam hozzá.

Citromos tiramisu
Aki kedveli a kissé savanykás, krémes desszerteket, az nem fogja tudni abbahagyni :)

25 dkg babapiskóta
1 citrom
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
5-5 dkg porcukor és kristálycukor

A kristálycukorból és 3 dl vízből, valamint fél citrom levéből szirupot főzök. A lehűtött tejszínt kemény habbá verem. A mascarponét elkeverem a citrom másik felének a levével és a porcukorral, majd beleforgatom a tejszínt és a citrom lereszelt héját. A babapiskótákat a szirupba mártogatom, de csak épphogy beleérintem, mert nagyon hamar szétázhat. Egy nagyobb tálba, vagy négy kehelybe rétegzem az alábbiak szerint: piskóta, krém, piskóta, krém. Minimum 5 órán át hűtjük, de jobb egy egész éjszakán át, hogy az ízek jól összeérjenek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése