2014. február 24., hétfő

Császármorzsa

A sok sós és komoly étel után, jöjjön egy könnyedebb, édes főételnek való, a császármorzsa. Ausztriában ezt nem csak búzadarából készítik, hanem liszttel együtt, melynek neve Kaiserschmarrn. Síelésnél ezt az ételt mindig kipróbáljuk a Hüttében, de azért itthon az igazi, mégiscsak a búzadarás változat, melyet kínálhatunk porcukorral (bár nekem így egy kicsit száraz) vagy lekvárral. A legjobb szerintem sárgabarackkal, viszont a héten hallottam egy újabb verziót, az almapüréset, melyet legközelebb ki is fogok próbálni.

Hozzávalók kb. 3 adaghoz (vagy 4 kisebb étkűnek):
30 dkg búzadara
5 dl tej
3 tojás
8 dkg porcukor
fél citrom reszelt héja
ráma a forma kikenéséhez
5 dkg mazsola



A búzadarára ráöntöm a tejet és minimum fél óráig pihenni hagyom, hogy jól megduzzadjon. Hozzákeverem a tojások sárgáját, egy csipet sót és a citrom héját, illetve a cukor felét. A tojások fehérjét kemény habbá verem és óvatosan a masszához keverem, majd kivajazott, tűzálló tálba öntöm és 180°-os sütőbe helyezem. 
Nagyjából 5-10 percenként kiveszem, és egy fa lapáttal összetördelem, hogy darabosan süljön tovább. Az első kiszedés után rászórom a maradék cukrot és beleforgatom, majd tovább sütöm, nagyjából 30 percig.
A sütőből kivéve megszórom mazsolával, és porcukorral, vagy lekvárral tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése