2014. április 19., szombat

Húsvéti kalács

Több mint egy hónap után újra jelentkezem. Elég sok minden történt velem, megszületett első kislányom, Emma, így a mindennapjaimat ő köti le, de mostanra már annyi időm azért jutott, hogy húsvét alkalmából már újra helyt álljak a konyhában is egy-két olyan étellel, ami ide felkerülhet :)
Jönnek majd az aprósütik is, de ma nézzük a Nagyszombatra elkészült kalácsot. Tavaly már volt itt egy kalács recept, de ez sokkal lágyabbra sikerült, így ezt ajánlom mindenkinek.

Hozzávalók:
65 dkg liszt
1 kk. só
2,5 dkg élesztő
2 ek. méz
2 tojás, plusz 1 a kenéshez
1,2 dl langyos tej
150 g natúr joghurt
5 dkg olvasztott margarin



A tejet elkeverem a mézzel és az élesztővel, majd a többi hozzávalóval együtt egynemű tésztává dagasztom. Ha kicsit tömörnek érezzük, akkor egy kevés tejet még lehet hozzáadni. Letakarom és meleg helyen 1,5-2 órán át kelesztem.
Mivel én nem akartam egy hatalmas kalácsot, így kettő kisebbet csináltam, de ezek is tepsi hosszúságúak lettek. A tészta mindkét felét három-három részre osztom, és kalácsot fonok belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsiben további 30 percig kelesztem. Megkenem tojással és 200°-on 30 percig sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése