2014. szeptember 24., szerda

Padlizsánkrém, avagy vinette

Kezdem kiiktatni a háztartásunkból a felvágottakat és próbálok egyre több "kencét" bevezetni.
Már mutattam nektek házi májkrémet, mentás fetakrémet és most jöjjön egy padlizsánkrém. Ezt az ételt az erdélyiek vinette-nek hívják, így nálunk a családban "ilyen néven fut". Mindig Édesapám készítette ezt otthon, én is tőle tanultam.
Hogy a kép teljes legyen, a fotón látható kenyér receptjét, mely szintén házilag készült, szintén megosztom majd veletek, de most jöjjön a képen baloldalon látható a padlizsánkrém (jobb oldalon májkrémet láthattok).

Hozzávalók:
3 közepes méretű padlizsán
1 tojássárgája
kb. 1 dl olaj
1 tk. mustár
1 kk. cukor
1 kk. citromlé
só, bors
1-2 ek. tejföl
fél fej lilahagyma


A padlizsánokat alaposan megmosom, majd a sütő középső rácsán 45-50 perc alatt, 180°-on megsütöm. Akkor jó, ha a héja benyomódik és az egész padlizsán összeesik. Az igazán finom padlizsánkrém titka, ha szabad tűzön grillezzük meg, de erre nincs mindenkinek lehetősége, viszont ilyenkor a sütési idő is jelentősen lecsökken. Amikor már kissé feketedik a külseje, fa vágódeszkára teszem, és kicsit hűlni hagyom. Késsel félbevágom, majd egy fa késsel kikaparom a belsejét és ezt összeaprítom.
Elkészítem a majonézt: a tojássárgájába belekeverem a mustárt, majd az olajat vékony sugárban, eleinte szinte cseppenként hozzáadom és robotgéppel felverem. Amikor már látom, hogy könnyen veszi fel az olajat, mehet nagyobb sugárban is. Ezek után hozzáadom a cukrot, a citromlevet, a sót, a borsot és ízlés szerint tejfölt.
Felaprítom a hagymát, majd a majonézzel és a padlizsánnal összekeverem.

2 megjegyzés:

  1. Gázon vaslapon megsütjük,csap alatt lehúzzuk a héját ha megsült.Kis hagymával bolti majonézzel ,borssal turmixba pépesítjük.

    VálaszTörlés