2014. november 12., szerda

Gyömbéres-mézes kacsasült birsalmás káposztával 3/1.

Hétvégén vendégül láttuk barátainkat, mert elérkezett a Mautner Zsófi féle kacsás recept ideje. Ezt se készítettem még sose, de ahhoz képest, hogy féltem tőle, nem is volt olyan nehéz, és nagyon finom lett. Köszönet férjemnek a kuktáskodásért, nélküle nem készültem volna el időre :)

Hozzávalók:
1 kacsa
só, bors
10 dkg cukor
5 dkg kacsazsír
1 fej lilahagyma
1 fej vöröskáposzta gyalulva
1 nagyobb méretű birsalma
2 dl száraz vörösbor
2 ek. borecet
10 dkg méz
3 cm gyömbér frissen reszelve


A sütőt előmelegítem 150°-ra. A kacsát megmosom, papírtörlővel szárazra törlöm, majd alaposan sózom, illetve borsozom és mellével felfelé egy sütőrácsos tepsibe teszem, majd 1 órán át sütöm. Egy óra múlva megfordítom és további 1 órát sütöm. 
A körethez besózom a gyalult káposztát 2 ek. sóval és 10 percig állni hagyom, hogy levet engedjen. Egy nagy serpenyőben karamellizálom a cukrot (akkor jó, ha kicsit sötétebb, mint ami szerintünk jó), hozzáadom a kacsazsírt, a felszeletelt lilahagymát és kicsit megfonnyasztom. Kinyomkodom a káposztát, ezt is belekeverem a hagymába, felöntöm a vörösborral és erős lángon elpárologtatom az alkoholtartalmát, majd hozzáadom a felkockázott birsalmát. Sózom, borsozom és 30 percig lefedve párolom, majd hozzáöntöm a borecetet.
A mézet összeforralom a reszelt gyömbérrel, amíg kicsit besűrűsödik, majd bekenem vele a kacsát, felhúzom a sütő hőfokát 220°-ra és további 5 percig pirítom a kacsát, amit a káposztával tálalok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése