2014. november 20., csütörtök

Pulykamelles quiche morzsolt túróval és póréhagymával 5/1.

Már régóta tervezetem egy quiche elkészítését, de sosem tetszettek a receptek, amiket találtam, azonban mi mindenre nem jó ez a kihívás, most erre is rákényszerített az élet :) A quiche egy sós pite, vajas tésztaalappal, melyre bármilyen töltelék tehető, itt most pulykamellel, túróval és póréhagymával készül. 
Az eredeti receptben kicsit több a hús, és a tejszínes keverék, azonban nekem ennyi nem fért rá a pitére, ezért csökkentettem.

Hozzávalók:
45 dkg liszt
30 dkg vaj
1,5 dl víz
40 dkg pulykamell egészben
25 dkg túró
1 szál póréhagyma
3 dl főzőtejszín
3 tojás
5 dkg reszelt parmezán
8-10 szál petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
fél fej hagyma
1 sárgarépa kis kockákra vágva
néhány kocka vaj
só, bors




A tésztát már előző este elkészíthetjük, mert jobb, ha többet tud pihenni a hűtőben. A lisztet hűtőben, a vajat és a vizet a mélyhűtőben lehűtjük. A víz akkor jó, ha már vékony jéghártya képződött a tetején. Ekkor a lisztbe reszeljük egy nagy lukú reszelőn a vajat és a vízzel együtt összegyúrom. Igyekezni kell gyorsan dolgozni, hogy ne melegedjen fel a kezünktől a tészta, de addig kell gyúrni, amíg minden csepp lisztet felvesz, ehhez érdemes egy idő után kiborítani a pultra. Ha kész minimum 20 percre fóliába csomagolva a hűtőbe teszem, de lehet egy éjszakára is.
Ez idő alatt elkészítem a többi hozzávalót. A pulykamellet egészben egy kevés vajon megpárolom a cikkekre vágott hagymával, az aprított répával és a késsel összenyomott fokhagymával, majd sózom és borsozom. Ha minden oldala megpirult egy kicsit, mindennel együtt beteszem a sütőbe és 150°-on 15 percig sütöm. 
A póréhagymát felkockázom és kevés vajon megfonnyasztom. A petrezselymet felaprítom, a kész pulykamellet apróra kockázom. A tésztát két sütőpapír között 3-4 mm vékonyra nyújtom, a felső papírt néha leveszem róla, hogy a gyűrődések ne maradjanak a tésztán. Ha kész, egy piteformába helyezem, a széleknél lenyomkodom, és a felesleget levágom. Visszateszem rá az egyik sütőpapírt, lesúlyozom pl. babbal és 180°-on 15 perc alatt elősütöm. A tejszínt, a tojást és a sajt felét villával elkeverem, majd sózom.
A pitéről leveszem a sütőpapírt, rámorzsolom a túrót, rászórom a póréhagymát, a felkockázott pulykamellet, majd nyakon öntöm a tojásos tejszínnel, megszórom aprított petrezselyemmel és a maradék reszelt sajttal és további 25 percig sütöm. Langyosan szeletelem, tejföllel tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése