2014. december 7., vasárnap

Rakott burgonya... 7/2.

... Széll Tamás módra. Na ez az ebéd nem lesz a kedvencünk. Nem az étel maga volt rossz, csak nem hívnám rakott burgonyának, mert attól, hogy a burgonyát uborkagyalun kellett felszeletelni, amikor a kész ételt ettük, nem lehetett érezni a burgonya ízét. De egy rakott ételnek finom, csak ne várja senki az igazi magyaros rakott burgonya ízvilágot, hanem csak egye úgy, hogy egy finom étel :)

Hozzávalók:
1 kg burgonya
8 főtt tojás
10 dkg szárazkolbász
8 dl főzőtejszín
1 gerezd fokhagyma
2-3 szál kakukkfű


A tojásokat forrásban lévő, sós vízbe teszem, majd pontosan 3 percig főzöm. Utána leveszem a tűzről és 7 percig még a meleg vízben hagyom állni, majd alaposan lehűtöm, meghámozom és felszeletelem. 
A burgonyát megmosom, meghámozom és uborkagyalun legyalulom, majd konyharuhára teszem és leitatom róla a nedvességet. A kolbászt felkarikázom.
A tejszínbe belereszelem a fokhagymát, belemorzsolom a kakukkfüvet és alaposan megsózom, mert mind a burgonya, mind a tojás sokat fog magába szívni. Egy magas peremű hőálló tál aljába kanalazok a fűszeres tejszínből és ráhelyezek egy réteg burgonyát, majd egy réteg tojást, végül egy réteg kolbászt, és ekkor újra nyakon öntöm tejszínnel. Addig folytatom a rétegzést, míg minden összetevő elfogy, a tetejére burgonya és a maradék tejszín kerül - nekem 4 réteg burgonya lett és 3-3 réteg tojás illetve kolbász.
110°-os sütőben 2 órán keresztül sütöm, amíg aranysárga nem lesz.

Ebből a párosításból Zsófi burgonyasalátája nyert, így az állás jelenleg döntetlen: 3-3.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése