2014. december 9., kedd

Tejfölös-burgonyás kelkáposzta fasírttal és sült paprikával 6/2.

Részletekről beszéljünk: a fasírt nagyon finom, szuper a fűszerezése, a sült paprikát már ismertem, de nem tennék bele ecetet, a burgonya inkább krém, mint püré, szerintem püréként a kelkáposztával együtt elkészítve finomabb lenne.

Ebből a párosításból Mautner Zsófi a győztes, így az állás 4-3 Zsófi javára.

Hozzávalók 2 főre:
1 kisebb fej kelkáposzta
1 közepes méretű burgonya
1 gerezd fokhagyma
1 kaliforniai paprika
fél kk. ecet
2 ek. olívaolaj
só, kömény
20 dkg darált hús
1 szelet kenyér
8 dkg zsírszalonna
kevés tej
1 tojás
5 dkg tejföl
"öt fűszer keverék" (összesen 1 tk.-50% bors, 10% cayenne bors, 10% paprika, 10% fahéj, 10% őrölt szegfűszeg, 10 %őrölt kömény)


Először megmosom a paprikát, majd 200°-os sütőbe teszem sütőpapírral bélelt tepsibe és addig sütöm, amíg megfeketedik a héja - közben többször forgatom, ez kb. 30 percet vesz igénybe. Ha gáztűzhelye van valakinek, akkor ott a nyílt láng felett ez sokkal gyorsabban megy, egy fém villára tűzve lehet tartani.
A kelkáposztát leveleire szedem, kivágom a vastag ereit, majd különböző méretű darabokra vágom. Sós, forrásban lévő vízbe dobom, és pár percig (kb. 5-10) főzöm, majd jeges vízben lehűtöm, így tudjuk megőrizni a színét. A burgonyát felkockázom majd annyi kelkáposzta főzőlével felöntöm, hogy 2 cm-re ellepje és hozzáadom a felszeletelt fokhagymát is, majd addig főzöm, míg teljesen megpuhul.
A fasírthoz tejbe áztatom a felkockázott kenyeret, utána kinyomkodom, összekeverem a hússal, az apró kockákra vágott szalonnával, a sóval és az öt fűszer keverékkel és a tojással. Korong alakú fasírtokat formálok belőle (nekem 5 fasírtom lett), majd kevés olívaolajon mindkét oldalát megpirítom.
A paprikáról lehúzom a fekete héját, és az 1/3-adát apró kockákra vágom. Elkeverem egy kevés olívaolajjal, ecettel és köménnyel. A paprika többi részét összeturmixolom a megfőtt burgonyával, fokhagymával és a főzőlevével. Ecettel, őrölt köménnyel és esetleg sóval ízesítem, majd a végén egy csurranásnyi olívaolajat is adok hozzá. A kelkáposztát füstölgő olajon megpirítom, tányérra szedem, rákanalazom a burgonyakrémet, ráfektetem a fasírtot majd megszórom a sült paprika kockákkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése