2015. január 14., szerda

Lencsekrémleves füstölt sonkás tojáskrémes pirított bagettszeletekkel 11/2.

Ez a leves nem elsején készült el, mert akkor ettük a lencsefőzeléket, de még január első hetében főztem. Maga a leves egy egyszerű lencseleves, én a recepttel ellentétben bennehagyném a lencsét magát is, és nem passzíroznám át, hogy ne csak lé legyen, de ízlések és pofonok. A hozzá kínált bagett és a rajta lévő halas tojáskrém viszont mennyei, ezt biztos, hogy külön is el fogom készíteni a jövőben, akár vendégvárónak is kiváló. 
Ezen a héten a győztes a lencsefőzelék, tehát Mautner Zsófi újra győzött, így az állás nálunk 8-3.

Hozzávalók:
40 dkg lencse
20 dkg füstölt sonka
1-1,5 l víz
1 sárgarépa
1 vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
15 szem egész bors
2 dl főzőtejszín
1+1 ek. mustár
3 ek. olívaolaj
só, bors, cukor
pár csepp 10%-os ecet
1 kis bagett
1 főtt tojás
1 kis konzerv tonhal
1 csomag újhagyma zöldje 
1/4 fej lilahagyma
5 dkg vaj
3-4 koktélparadicsom



A lencsét előző este átmosom és kétszeres mennyiségű vízbe beáztatom. Másnap leszűröm és egy fazékba teszem, kétszeres mennyiségű vizet öntök rá. Hozzáteszem a sonkát, a répát a cikkekre vágott hagymát, fokhagymát, néhány szár petrezselymet és egy teatojásban az egész borsokat, hogy majd könnyebb legyen kivenni. Addig forralom alacsony lángon, amíg a lencse megpuhul (ez kb. 30 perc). Ekkor a lencsén kívül mindent kiveszek belőle. A lencsét a főzővízzel leturmixolom, majd a felét átszűröm egy szitán a többit a lencsével együtt hagyom a fazékban. Az eredeti recept szerint az egészet át kell szűrni, de nekem úgy túl híg lé volt. Ízesítem sóval, cukorral, pár csepp ecettel és a mustár felével. Hozzáadom a tejszínt és az olívaolajat és félre teszem, majd tálalás előtt még egyet forralok rajta.
A tojáskrémhez egy villával összetöröm a tojást, hozzáadom a tonhalat, egy diónyi vajat, mustárt, valamint a finomra vágott petrezselymet és lila hagymát. Sózom és borsozom.
A bagettet ujjnyi szeletekre vágom, mindkét oldalát megkenem vajjal és egy serpenyőben megpirítom mindkét oldalát. Megkenem őket a tojáskrémmel, ráhalmozom az apró csíkokra vágott sonkát és teszek rájuk néhány cikk koktélparadicsomot és megszórom frissen őrölt borssal, majd a lencsekrémleves mellé tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése