2015. január 15., csütörtök

Mákos császármorzsa trópusi gyümölcs chutney-val 10/2/3.

Ezt a desszertet mi főételként ettük és igazán ízlett mindenkinek. Ez volt az egyetlen fogás, amit sikerült még karácsony előtt elkészítenem, de a feltöltéshez csak most jutottam el. Majd jön a másik mákos desszert is, az eredményt a kettő között csak ekkor fogom hirdetni :) 

Hozzávalók:
chutney-hoz:
10 dkg aszalt sárgabarack
10 dkg aszalt mangó
10 dkg aszalt ananász
5 dkg aszalt gyömbér
1 citrom leve és héja
2 narancs leve és héja
2 egész fahéj
5 szem egész szegfűszeg
15 szem egész feketebors
12 dkg barna cukor
6 dl fehérbor
császármorzsához:
4 tojás
5 dl tej
20 dkg liszt
10 dkg darált mák
6+6 dkg cukor
4 ek. búzadara
15 dkg vaj
fél-fél narancs és citrom héja
2 csipet só
2 ek. olaj


A chutney-t már előző nap elkészítettem, hogy a száraz dunsztban legyen ideje kihűlni. Az aszalt gyümölcsöket apró kockákra vágom. A fehérbort felforralom a barna cukorral és a fűszerekkel, majd addig főzöm, amíg a fele elpárolog. A fűszereket érdemes egy teatojásba tenni, így egybe ki lehet őket emelni. Amikor elkészült a szirup, kiszedem a fűszereket, hozzáadom a gyümölcsöket, a citrom és narancs levét, valamint reszelt héját és lassan forralom kb. 10-15 percig. Egy tiszta üvegbe merem, jól lezárom, 5 percre fejre állítom, majd száraz dunsztban hagyom kihűlni.
A tojássárgákat kikeverem a sóval és a cukor felével, majd apránként hozzáadom a lisztet és a tejet felváltva. Utána belekeverem a mákot, a búzadarát, a narancs és citrom reszelt héját, valamint a barnított vajat (ez úgy készül, hogy addig olvasztom serpenyőben a vajat, míg felhabosodik, és elkezd barnulni), majd a kapott masszát 10-20 percig pihentetem. A fehérjéket felverem a cukor másik felével és egy csipet sóval, majd óvatosan a tésztához keverem. Forró serpenyőben kb. 15-20 cm átmérőjű pufi palacsintákat sütök, amit ha mindkét oldala megsült apró darabokra szaggatok. 
Még melegen a felmelegített chutney-val tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése