2015. február 9., hétfő

Gyömbéres húsgombóc hosszú szemű rizzsel 15/1.

Megcseréltem a receptek közzétételét. Sorrendben a két tésztás recept következne, de az még várat magára egy kicsit :) Ezek után a sorban két különleges, de aránylag egyszerű recept következett. Mindkettő viszonylag hamar elkészül, és nagyon különleges ízűek. Először Mautner Zsófi húsgombócait mutatom meg. Ő azt mondta a videóban, hogy ez könnyű vacsora is lehet, de azt hiszem csak begurulnék az ágyba, ha ilyet vacsoráznék, viszont ebédre nagyon finom és egyszerű. A recept eredetileg kókusztejjel vagy -tejszínnel készülne, ettől bizonyára még inkább indiai lenne az ízvilág, de én úgy döntöttem, hogy főzőtejszínnel is tökéletes lesz, így én már azzal csináltam.


Hozzávalók:
50 dkg darált hús
1 hagyma
1 tojás
só, bors
4 ek. olívaolaj
1 csokor újhagyma (csak a fehér része)
2 gerezd fokhagyma
4 cm friss gyömbér
1 tk. őrölt koriander
1 tk. curry
4 dl tejszín
2 tk. paprikakrém
25 dkg fagyasztott spenót
1 lime
2 ek. barnacukor
pisztácia/erdei mogyoró
snidling
30 dkg rizs

Egy tálban elkeverem a húst a finomra aprított hagymával, a tojással, sóval és borssal, majd diónyi gombócokat formálok belőle és forró serpenyőben egy kevés olajon körbe pirítom őket. Kb. 12 gombóc jön ki belőle, de nem baj, ha oldalt még úgy látjuk, hogy nyers a hús, a lényeg, hogy egy kérget kapjon, még úgyis fog főni a szószban. 
A gombócokat kiszedem egy tálra, és a serpenyőben megdinsztelem az újhagymát, a finomra aprított fokhagymát, valamint a reszelt gyömbért. Hozzáadom a fűszereket és pár percig pirítom. Felöntöm a tejszín, belekeverem a paprikakrémet, majd visszateszem bele a húsgombócokat és kb. 6-7 percig főzöm. Ekkor hozzáadom a fagyasztott spenótot és megvárom, míg összeesik. Közben megfőzöm a rizst a leírás szerint. A gombócokat leveszem a tűzről, belefacsarom a lime levét és belekeverem a cukrot. Tálaláskor megszórom pirított pisztáciával vagy erdei mogyoróval és aprított snidlinggel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése