2015. február 11., szerda

Töltött, pezsgős, tejszínes édeskáposzta 15/2.

És íme a másik különleges de egyszerű recept. Hasonlít egy kicsit az erdélyiek által nagyon kedvelt nyári káposztához, de a pezsgő miatt egy teljesen új ízvilágban lesz része az embernek. Nem bonyolult, nem is tart sokáig, és nagyon finom :) Én a fél adagot készítettem, de három embernek ez is bőven elég lett, még maradt is belőle.
És hogy mi lett az eredmény? Mindkét étel nagyon finom volt, akár döntetlen is lehetne, de ilyet nem csinálunk, az egyik mindig jobb, ez pedig most ez az étel volt, azaz jelenleg az állás: Mautner-Széll 10-7.

Hozzávalók 2-3 főre:
15 dkg darált pulykahús
1 fej vöröshagyma
1 közepes fej káposzta
1 gerezd fokhagyma
fél pirított zsemle
1 tojás
5 dkg bacon szalonna
30 g kolbász (kb. fél szál)
2 dl alaplé
1 dl pezsgő
1 dl tejszín
kakukkfű
petrezselyem
paprika
só, bors, cayenne bors


A húst összekeverjük a pirított hagymával, az apró zsemlekockákkal, a tojással, az aprított petrezselyemmel, majd fűszerezem az aprított fokhagymával, a kakukkfűvel és sóval. Kicsit félre teszem, hogy a szemlekockák megszívják magukat. 
A káposztából 6-7 levelet leszedek a "gombócoknak", és sós, lobogó vízben 4-5 perc alatt előfőzöm őket, majd egyből hideg vízbe teszem őket, ezzel megállítom a főzést. Elosztom bennük a tölteléket, feltekerem őket és bedugdosom a végüket.
A maradék káposztát felcsíkozom. A bacont szintén felcsíkozom és zsírjára sütöm, majd hozzáadom a finomra aprított hagymát és apró részletekben hozzáadom a káposztát, így különböző állagúak lesznek a csíkok. Sózom, borsozom, majd kis részletekben hozzáadom a pezsgőt, mindig megvárom, míg elpárolog. ezután hozzáadom az alaplevet, pár percig forralom és felöntöm a tejszínnel. Még néhány percig forralom, majd beleteszem egy tál aljába a felét, rá a töltelékek, majd a másik adag káposzta és az összes szaft. Alufóliával letakarom és 180°-on 35 percig sütöm, majd felhúzom a hőfokot 200°-ra és további 5 percig pirítom. Pirított kolbászkarikákkal és aprított petrezselyemmel tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése