2015. március 5., csütörtök

Sült lazacfilé citromos joghurtos salátával és ropogós krutonnal 18/2.

Íme a második lazacfogás. Ezt vacsorára ettük, nálam ez az étel nyert. Mivel ez csak vacsora volt, így mi egy adagot feleztünk meg.
Nagyon finom volt, férjem szerint döntetlen a két étel, de nálam ez nyert, így újra döntetlen az állás 10-10.

Hozzávalók 2 adaghoz:
2 szelet lazac
2 citrom
3 dl joghurt
4-6 szelet toast kenyér
200 g vaj
2 szívsaláta
2 gerezd fokhagyma
1 ek. mustár
kígyóuborka 8kb. 5 cm-es darab)
40 g parmezán sajt
40 g reszelt sajt
só, bors
snidling, petrezselyem

A toastkenyérnek levágom a héját, majd 1*1 cm-es kockákra vágom. Egy serpenyőben felolvasztom a vajat és amikor habzik beledobok 2 gerezd tenyérrel összetört, héjas fokhagymát, valamint a kenyérkockákat. Folyamatosan rázogatva addig sütöm őket, amíg aranybarnák lesznek. Ekkor szűrőben lecsepegtetem (a vajat felfogom, mert kell majd a lazachoz), majd 2 réteg papírtörlővel kibélelek egy tálkát és ebbe teszem a krutont jó pár órára, hogy csak annyi vaj maradjon benne, ami a ropógóssághoz kell.
A joghuutot ízesítem sóval borssal, mustárral citromlével és héjjal, snidlinggel, petrezselyemmel, egy csurranásnyi olívaolajjal, valamint az apró kockákra vágott uborkával, és tálalásig hűtőbe teszem.
Egy serpenyőt felforrósítok, megpirítom benne egy kevés barnított vajon (amit a kruton sütése után kaptunk) a lazac mindegyik oldalát, hozzáteszek 2 gerezd citromot és 6-7 perc alatt 140°-os sütőben megsütöm.
A salátát 4 cikkre vágom, és egy kevés olívaolajon megpirítom, majd tányérra szedem, meglocsolom az öntettel, megszórom a krutonnal, parmezánnal és reszelt sajttal, majd mellé helyezem a forró lazacot és a citromgerezdeket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése