2015. augusztus 10., hétfő

Ropogós morzsa gyümölcssalátával és sörbettel 40/2.

Íme a morzsasüti párja. Nem szeretem amikor nem teljesen egy kategóriájú recepteket kell összehasonlítani, mert ilyenkor ez nagyon nehéz. Itt is ez volt a nehéz, mert ugye ennek a desszertnek a fagyi az alapja, amit nem mi készítünk.
Az eredeti recept mandulával készült, de mivel Széll Tamás a videóban felhatalmazott, így én mandula hiányában erdei mogyoróval készítettem. A morzsa még hetek múlva is, dobozban tárolva ugyanolyan finom volt :)
A nyertes ez a desszert lett, így az állás jelenleg Mautner Zsófi javára 15-14.

Hozzávalók:
fejenként 2 gombóc feketeribizli sörbet
fejenként 2 gombóc mangó sörbet 
néhány kocka fehér csoki
a morzsához:
10 dkg liszt
10 dkg mogyoró (vagy dió, vagy mandula)
10 dkg teavaj
10 dkg porcukor
csipetnyi só
a gyümölcssalátához:
7 dkg görögdinnye
14 dkg sárgadinnye
7 dkg nektarin
7 dkg őszibarack
10 dkg málna
1 csokor menta
1-2 ek. méz
1 lime


A felkockázott vajat, a lisztet, a reszelt mogyorót, a porcukrot és a sót gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom (robotgéppel a leggyorsabb), majd fóliába csomagolva minimum egy órát pihentetem a hűtőben. Itt napokig, mélyhűtőben nagyon sokáig eláll. A fagyos tésztát kézzel kisebb darabokra tépkedem, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezem és 170°-on 15-20 percig sütöm, de csak hidegen használom fel, mert akkor lesz ropogós.
A gyümölcsöket apró kockákra vágom és egy tálban elkeverem őket a mézzel és a lime levével, valamint reszelt héjával, majd hűtőbe teszem tálalásig - minimum 30 percre. Tálaláskor friss mentát adok hozzá.
Egy fagyikehely aljába szórok a morzsából, ezután egy kevés gyümölcs, majd a sörbetek, majd újra morzsa és gyümölcs. Néhány szem málnával, mentával és reszelt fehér csokival díszítem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése