2015. szeptember 11., péntek

Kukoricalepény fűszervajjal és karamellizált hagymával 45/2.

Egésze-n egyszerűnek mondható, de annál finomabb főétel készült most Széll Tamás receptje alapján. Szerintem a karamellizált hagyma elhagyható, de egyszer érdemes kipróbálni ezt az ízvilágot is. Előtte a Mautner Zsófi féle paradicsomos levest ettük, amit majd jövő héten mutatok.
A szavazás eredményeként újra Széll Tamás étele, azaz ez a lepény nyert, így az állás jelenleg az ő javára 19-15.

Hozzávalók:
4 cső kukorica
20 dkg tejföl
2 dl sör
10-14 dkg liszt
1 kk. sütőpor
3 tojás
4-5 ek. parmezán sajt
1 gerezd reszelt fokhagyma
1 köteg petrezselyem
1 köteg snidling
cayenne bors, bors, só
fűszervajhoz:
25 dkg puha vaj
1 gerezd fokhagyma
1 köteg petrezselyem
1 köteg snidling
1 citrom
cayenne bors, bors, só
karamellizált hagymához:
10-12 sonkahagyma
3- ek. cukor
néhány ek. olaj
só, bors
1-2 ek. fehér balzsamecet


A kukoricát megfőzöm: a héjából néhány zsenge levelet a lábos aljára teszek, rá a kukorica és annyi vízzel öntöm fel, amennyi éppen ellepi. Forrástól számított 15 percig főzöm, majd hagyom a saját levében kihűlni. Éles késsel levágom róla a szemeket amiket egy nagy késsel felaprítok. Egy tálba teszem a tejfölt, a tojásokat, a sört, majd hozzáadom a lisztet és a sütőport, ízesítem sóval és a borsokkal. Felaprítom a fűszereket és ezt is a tésztához keverem a reszelt fokhagymával. A lényeg, hogy sűrű tésztát kapjunk, majd ebbe keverjük a kukoricát és a parmezánt és sütés előtt náhány percig pihentetem.
A puha vajhoz keverem a finomra aprított fűszereket, pár csepp citromlevet és egy kis héjat, a reszelt fokhagymát, sózom és borsozom, majd habverővel krémesre keverem. Tálalásig hűtőbe teszem, de nem szabad megkeményedjen.
A hagymákat megtisztítom és hosszában félbevágom. Egy serpenyő aljába szórom a cukrot és ráhelyezem a hagymákat, majd közepes lángon elkezdem karamellizálni. Addig hagyom úgy, amíg a hagymák megpirulnak, megfordítom, sózom, borsozom, kevés ecettel ízesítem. 160°-os sütőben 20 percig sütöm.
Egy serpenyőben tetszőleges méretű lepényeket sütök, a fűszervajjal és a karamellizált hagymával tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése