2015. október 27., kedd

Tavaszi, színes saláta spárgával, kandírozott szalonnával és ropogós magvakkal 32/1.

Kicsit elhallgattam, de őszölni voltunk és ott semmit sem csináltunk, már ami a számítógéphez kötődik, a telefonom is sokkal tovább bírta, mint ahogyan itthon szokta.
Most egy olyan recept következik, aminek sajnos nincsen szezonja, de azért szeretnék haladni a receptekkel sorban, végre egyszer talán utol fogom érni magam, de remélem ezt elteszitek a következő spárga szezonig, megéri :)

Hozzávalók:
30 dkg fehér spárga
20 dkg zöld spárga
10 koktélparadicsom
fél kígyóuborka
két marék madárbegysaláta
15 dkg parmezán
5 dkg fekete olajbogyó
10-20 g mag vegyesen (napraforgómag, tökmag, mandula)
5 tojás
1 ek. mustar
5-6 ek. balzsamecet
1 citrom leve és héja
8-10 ek. olaj
só, bors
2-3 csipet cukor
5 dkg vaj
1-2 dl víz
20 dkg csíkozott bacon
5-6 dkg cukor 


A szalonnát cukorba hempergetem, majd sütőpapírral bélelt tepsire terítem és 170°-os sütőben 10-20 perc alatt aranybarnára sütöm, majd hagyom kihűlni, ekkor lesz roppanós.
A parmezánt egy forró serpenyőbe szórom egyenletesen, egyszerre csak a negyedét, mert egy tányért készítek egyszerre. Amikor megolvadt és összeállt, akkor megfordítom és ha ez a fele is megsült, egy mélytányérra borítom, rányomkodom, és ezen hagyom kihűlni, így lesz belőle tálka.
A fehér spárgát megtisztítom és háromba vágom, a zöld spárgának csak a pikkelyeit vágom le, és azt is háromba vágom. Sós, cukros, vajas vízben 5-6 percig párolom a fehéret, majd 2-3 percig a zöldet.
A paradicsomot cikkekre, az olajbogyót félbe, az uborkát csíkokra vágom. A tojásokat 3 percig főzöm, majd 7 percig a főzővízben hagyom, és utána hűtöm, majd cikkekre vágom. Az 5-ből 1-et csak egy percig főzök, ebből lesz az öntet - hozzáadom a mustárt, pár csepp citromlevet és kevés héjat, sót, borsot és az ecetet. Vékony sugárban hozzáadom az olajat és habverővel kikeverem.
A megfőtt spárgákat kevés vajon lepirítom, összekeverem a salátákat, a tojásokat, a zöldségeket és a pirult spárgát és meglocsolom az öntettel. A parmezántányérokba szedem a salátát, meghintem a tetejét a magokkal, valamint a kandírozott szalonnával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése