2016. február 8., hétfő

Zöldséges szárnyasaprólék leves szalonnával és kézzel szaggatott galuskával 49/2.

Ahogy tésztaételből is sok van mostanában úgy levesből is szerencsére, mert ezeket nagyon szeretem. Egy jó levessel én jól is lakom, de a család ezt nem díjazná, szóval ilyenek ebédre nem elegek.
Az állás jelenleg Széll Tamásnak kedvez ezzel a levessel, tehát továbbra is ő vezet 27-24-re.

Hozzávalók:
10 csirkeszárny
15 dkg csirkemáj
15 dkg csirkezúza
10 dkg bacon
4-5 ek. kacsazsír
2-3 ek. liszt
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma reszelve
1-2 sárgarépa
1 fehérgyökér
2-3 újhagyma
néhány rózsa karfiol 
10 csiperkegomba
10 dkg zöldborsó
2 dl fehérbor
2 l alaplé
0,5 l főzőtejszín
20 dkg tejföl
1 citrom
1 köteg petrezselyem
1 köteg snidling
1 ek. ecet
galuskához:
2 tojás
8-10 dkg liszt


A hagymát finomra aprítom, kacsazsíron megpirítom a bacont, majd hozzáadom a hagymát és a fokhagymát, valamint a zúzát. Addig pirítom, amíg a hagyma szép aranysárga nem lesz, kevés vizet adok hozzá és így párolom az egészet 30 percig. Közben a répát, a fehérgyökeret és az újhagymát karikákra, a gombát cikkekre vágom, a fűszereket felaprítom. Amikor a zúza majdnem megpuhult, az összes folyadékot elpárologtatom, megvárom, míg sistereg. Hozzáadom a répát, a gyökeret és a gombát, ráöntöm a bort, elpárologtatom. Felöntöm annyi levessel, amennyi 2-3 cm-el ellepi, megsózom és csendesen forrni hagyom. Közben kacsazsíron megpirítom a szárnyat és a májat, majd ezeket is hozzáadom a leveshez a borsóval, az újhagymával és a karfiollal együtt. Lassan főzöm, amíg minden megpuhul.
A tejszínből és a tejfölből habarást készítek a liszttel, behabarom vele a levest és újra felforralom, hozzáadom az ecetet, a snidlinget és a petrezselymet.
A tojásokat elkeverem a liszttel és a sóval, majd lobogó sós vízbe szaggatom egy vágódeszkáról a tésztát, néhány percig főzöm és leszűröm, majd tálaláskor a leveshez adom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése