2016. június 22., szerda

Hideg sült karaj mascaponés tésztasalátával és mézes-balzsamecetes zöldségekkel 64/2.

Szilveszteri vacsoraként készítettem el ezt az ételt, szóval ez se ma volt, de ezt a szerkesztők is, mármint a Mautner kontra Széll párbajéi is erre az alkalomra szánták. A döntés nem volt könnyű, mert mindkettő fogás finom volt, de talán a finomabb a másik étel, Mautner Zsófié volt, mert ez a tésztasaláta nem volt annyira különleges, mint a másik két köret.
Az állás így jelenleg Széll Tamás javára még mindig 34-28.

Hozzávalók:
1 kk. pirospaprika
1 ek. mustár
1 kk. cayenne bors
fél gerezd fokhagyma
30 dkg sertéskaraj csont nélkül, egészben
5-6 ek. olaj
30 dkg fussili tészta
fél cukkini apró kockákra vágva
8 csiperke gomba apró cikkekbe vágva
12 dkg mascarpone
3-4 ek. aprított, aszalt paradicsom
8 dkg gorgonzola
1-1 csokor snidling és petrezselyem finomra vágva
1 lime héja és leve
8-10 levél bazsalikom apróra vágva
0,5 dl fehér balzsamecet
1-1,5 olívaolaj
1+1 ek. méz
só, bors
madárbegysaláta ízlés szerint



Kevés olajat, a paprikát, mézet, mustárt, sót, borsot, cayenne borsot, reszelt fokhagymát elkeverek és ebbe a pácba forgatom a karajt. Kevés zsiradékon körbe pirítom, majd 170°-ra előmelegített sütőben 20 percig sütöm. Ha kész, langyosra hűtöm, fóliába csomagolom és hűtőbe teszem, csak hidegen szeletelem leheletvékonyan.
A tésztát lobogó, sós vízben kifőzöm, leszűröm, de kevés főzővizet felfogok. Olívaolajjal meglocsolom és hűlni hagyom. A gombát és a cukkinit megpirítom, sózom és borsozom. A mascarponét olívaolajjal lazítom, hozzáadom a fehér balzsamecetet, a pirított zöldségeket, az aszalt paradicsomot, a morzsolt gorgonzolát, a zöldfűszereket, a lime héját és pár csepp levét, majd ebbe forgatom a tésztát és a felfogott főzővízzel igény szerint hígítom ha kell.
A mézet elkeverem a fehér balzsamecettel, sózom, borsozom, finomra vágott bazsalikomot adok hozzá és ezzel megkenem a hideg karajszeleteket. A tésztasalátára helyezem őket, majd a maradék dresszingben megforgatom a madárbegysalátát és ezt is ráhelyezem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése