2016. június 14., kedd

Rakott, sajtos, sült karfiol pirított morzsával és csirkemellel 60/2.

Nagyon szeretjük a rakott ételeket, ezért ez ismét egy olyan fogás volt, amit szívesen készítettem el. Azt nem értem, hogy í morzsához miért búzadarát kellett pirítani, én legközelebb zsemlemorzsával csinálnám inkább.
A két recept közül egyértelműen ez nyert, így az állás jelenleg Széll Tamás javára 33-27.

Hozzávalók:
1-2 közepes karfiol, kb. 1 kg
5-6 ek. vaj
2-3 ek. liszt
5 dl tej
5 dl tejszín
2-3 csipet szerecsendió
1 tojás
20 dkg reszelt parmezán, vagy más pikáns kemény sajt
35 dkg csirkemell
1 citrom 
10 dkg búzadara (vagy zsemlemorzsa)
2-3 ek. kacsazsír
2 gerezd fokhagyma
só, bors


A karfiolt nagyobb rózsáira szedem, majd lobogó, sós vízben 2 percig főzöm, utána hideg vízben lehűtöm és leszárítom. Pár perc múlva félbe vágom őket, sózom, borsozom és kevés vajon minkdét oldalát megpirítom. 
kb. 3-4 ek. vajat felhevítek, beleszórom a lisztet, kicsit pirítom, majd felöntöm a tejjel és a tejszínnel. Felforralom, sózom és habverővel folyamatosan keverve 3-4 percig főzöm. Szerecsendióval, borssal ízesítem, majd a tűzről levéve hozzáadom a tojást és a parmezánt, majd félre teszem. 
A csirkemellet ujjnyi vastag szeletekre vágom, majd sózom, borsozom, citromhéjat reszelek rá. A darát a zsíron lepirítom úgy, hogy egy villára szúrt fokhagymagerezddel kevergetem közben. Kétszeres mennyiségű forró vizet öntök rá, sózom, lefedem és addig párolom, míg beszívja a vizet.
Egy hőálló tálba öntök egy kevés besamelt, rá a karfiol és s csirke váltakozva, majd a mélyedésekbe darát kanalazok. Ráöntöm a maradék besamelt, de nem kell elkenni. Megszórom még egy kevés sajttal és 180°-ra előmelegített sütőben addig sütöm, míg a csirke megpuhul és a rakottas teteje aranybarna lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése