2016. június 6., hétfő

Sütőtökös rizottó mini húsgombóccal 55/2.

Már készítettem rizottót, de csak "natúr" sajtos verzióban, ez a sütőtökös nagyon finom volt, azóta már paradicsomos mozzarellásat is készítettem, ami Apukám ízlését is elnyerte, aki nem szereti magát a rizst, de hiszen ez nem is egyszerű rizs. :)A húsgombócokat azóta többször is elkészítettem más mellé, mindig nyerő volt.
Ugyan a rizottó frissen az igazi, de nálunk a családból mindenki másnap eszi, az előző nap főzött ételt, mégis ez az étel nyert, így az állás jelenleg Széll Tamás javára 30-27.

Hozzávalók:
50 dkg darált hús
1 tojás
4-5 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
só, bors
4 ek. balzsamecet
3+3 dkg vaj
3 ek. olívaolaj
1 fej vöröshagyma finomra aprítva
25 dkg rizottó rizs
1,5 dl fehérbor
8 dl alaplé
50 dkg sütőtök
6 dkg parmezán


A húsgombócokhoz összekeverjük a hozzávalókat, majd diónyi gombócokat formázunk, majd 200°-on 15 perc alatt a sütőben megsütjük. Tálalás előtt serpenyőben balzsameceten, erős lángon átpirítjuk őket.
A sütőtököt felkockázom és sütőben puhára sütöm, majd pürésítem.
A rizottóhoz a fele vaj és olaj keverékén üvegesre dinsztelem a hagymát, hozzáadom a rizst, átforgatom, majd hozzáöntöm a fehérbort, elforralom, hozzáadom az alaplé negyedét, takarékra veszem a hőt és állandó keverés mellett addig főzöm míg a rizs teljesen felszívja a folyadékot, és addig adagolom hozzá a további alaplevet merőkanalanként, amíg a rizs majdnem teljesen megpuhul. Ekkor hozzáadom a sütőtökpürét és a parmezánt, majd közvetlenül a tálalás előtt a maradék vajat és a balzsamecetes mázzal bevont gombócokkal tálalom. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése