2017. augusztus 18., péntek

Gyümölcsös nyári piték

Nincs nyár gyümölcsös pite nélkül. Én nagyon szeretek pitéket csinálni: vékony tészta, jó sok töltelék, hát még ha az gyümölcs, akkor még jobb. A következő tészta recept vagy egy 25 cm átmérőjű pitéhez elegendő, vagy 6 mini formához, én utóbbit csináltam, mert piknikezni mentünk, ahová ez praktikusabb volt, és mennyei finom mindkettő.

Hozzávalók:
25 dkg liszt
15 dkg hideg kockázott vaj
4 dkg cukor
4 dkg hideg víz

Kétféle töltelék recept  van, értelemszerűen osszátok el a méretekhez viszonyítva, ezek egy-egy egész nagy pitére vonatkoznak:

Rozmaringos-nektarinos morzsás:
6 dkg hideg vaj
4 dkg barna cukor
6 dkg liszt
6 dkg durvára vágott manudla vagy dió
50 dkg nektarin
6 dkg cukor
1,5 tk. őrölt rozmaring

Fahéjas-étcsokis meggyes:
50 dkg meggy kimagozva
5 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
1 csapott tk fahéj
5 dkg étcsoki csepp vagy durvára vágott étcsoki
tojás a kenéshez

Elkészítési idő: 20 perc+30perc hűtés+45-50 perc sütés
Sütési hőfok: 180°


A tésztát robotgépben készítem el: a vajat a cukorral kihabosítom, majd hozzáadom a lisztet és a vizet. Kézzel kicsit átgyúrom, formázom és folpackba csomagolva 30 percet pihentetem a hűtőben. Lisztezett felületen kinyújtom, beleteszem a kivajazott, kilisztezett formába, majd sütőpapírral lefedem, lesúlyozom és 10 percig vakon sütöm, majd a sütőpapír nélkül még 10 percig. 
A morzsa hozzávalóit összemorzsolom. Egy serpenyőben összerottyantom a kockázott barackot, a cukrot és a rozmaringot, és ugyanígy járok el a meggyes töltelékkel (meggy, cukor, citromhéj, citromlé, fahéj). 
A tésztára öntöm a barackos tölteléket és rászórom a morzsát. A meggyes tölteléket is a tésztára öntöm, megszórom a csokival, majd a maradék tésztával berácsozom a tetejét és megkenem tojással. Mindegyik pitét 25-30 percig sütöm, majd szoba hőmérsékletűre hűtöm, így 2 napig is eláll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése