2017. szeptember 8., péntek

Hamburger teljesen házilag

Házi készítésű buci, grillezett húspogácsa, házi szószok és zöldségek... Ki ne szeretné a hamburgert? Én nem nagyon ismerek olyat. Gyermekes barátaink számára készítettem vacsora gyanánt ezt a finomságot és senki sem csalódott benne. Ahányan voltunk annyi féle verziót készítettünk, sült krumplit készítettem hozzá, klassz hamburger partyra sikeredett az este. A legtökéletesebb akkor lett volna, ha nem serpenyőben hanem szabad tűzön grillezzük a húsokat, de azt majd egyszer kertes házunk lesz :) A júniusi Nők Lapja Konyhában, amúgy kétféle zsemle, 6 féle szósz és 6 féle húspogácsa receptet találtok, melyeket kedvetek szerint kombinálhattok.
A bucik másnap még finomak voltak, de ha akkor is maradna, azt inkább fagyasszátok le, mert megszikkad.

Hozzávalók:
6 db nagy bucihoz:
50 dkg liszt
5 dkg puha vaj
7 dkg cukor
1 tk. só
1 tojásárgája+1 tojás a kenéshez
1 tasak szárítitt élesztő
2,5 dl langyos tej
tetejére: szezámmag, mák, napraforgómag, tökmag, reszelt sajt ízlés szerint
hagymás koktélszószhoz:
1 dl ketchup
1 dl majonéz
1 kk. Worchester szósz
negyed póréhagyma
fél fej lilahagyma
barbecue szószhoz:
2 ek. cukor
olaj
2 vöröshagyma
1 lilahagyma
3 ek. sűrített paradicsom
1 ek. ketchup
1 ek. Worchestre szósz
1 narancs leve és héja
húspogácsához:
60 dkg darált marhahús (én fel-fele arányban csináltam sertés és marha húsból)
1 kis fej vöröshagyma finomra aprítva
1 kk. mustár
1 kk. ketchup
só, bors
1 tk. Worchester szósz

Elkészítési idő: a műveletek párhuzamosan végezhetők
bucik: 2-2,5 óra pihentetéssel együtt
szószok: 1-1,5 óra együtt a kettő
húspogácsa: 20 perc sütéssel együtt
 

A bucikkal kezdek, mert annak sokáig kell kelnie. A hozzávalókat alaposan tésztává dagasztom, majd letakarva langyos helyen duplájára kelesztem, ez nagyjából 1-1,5 óra. 6 egyforma részre osztom, mindegyikből zsemlét formálok, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezem és tovább kelesztem 15-20 percig. Tetejüket megkenem felvert tojással és megszórom a kívánt feltéttel. 170°-on 15-20 perc alatt megsütöm. 
A koktélszósz hamar elkészíthető: a hagymákat finomra aprítom, elkeverem a többi hozzávalóval és már kész is.
A barbecue szósztól ne a hagyományos ízvilágot várjátok, nem olyan lesz, de finom szósz lesz. A cukrot karamellizálom, majd jöhetnek bele az aprított hagymák. Amikor már lepirult, akkor beleteszem a paradicsomot és pár percig együtt pirítom őket. Beleteszem a ketchupot, a Worchester szószt és kb 2 dl vizet, valamint a narancs héját és levét és alacsony lángon kb. 1 órát főzöm, majd botmixerrel pürésítem és lehűtve tálalom.
A húspogácsához a összedolgozom a húst, a hagymát, a mustárt, a ketchupot, a worchester szószt valamint a sót és borsot. Pogácsákat formálok a masszából és kevés olajon mindkét oldalukat közepes lángon 5-5 perc alatt megsütöm.

Kedvünkre kombinálhatjuk az összetevőket további zöldségekkel, marinált lilahagymával (ez nálunk nagy kedvenc) vagy sajtokkal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése