2017. szeptember 6., szerda

Töltött nyári tök kapormártással 107/1.

Töltött zöldségek nyáron? Remek! A fiúknak is megfelel, mert van benne hús, nekem is, mert a zöldség miatt érzem, egészségeset készítettem, szóval mindenki nyer. Ugyan beléptünk az őszbe, de azért találtok még bőven tölteni való zöldséget a piacon: tök, cukkini, padlizsán... hajrá.

Hozzávalók:
10 dkg rizs megfőzve
50 dkg darált pulykahús
só, bors
1 tk őrölt paprika
1 csokor petrezselyem finomra aprítva
1 tojás
2 főzőtök
4 ek. olívaolaj
szószhoz:
tökök kivájt belseje
3 dl tejföl
1 ek. keményítő 
1 ek. almaecet
1 ek. méz
1 csokor finomra aprított kapor
tetejére reszelt juhsajt kb 10 dkg
friss kapor
olívaolaj

Elkészítési idő: 60 perc + rizsfőzés
Sütési hőfok: 190°


A sütőt előmelegítem, a rizst megfőzöm. A húst fűszerezem, majd hozzáadom a rizst és a tojást és alaposan összedolgozom. A tököket vastagabb karikákra vágom, majd kivájom, de nem dobom ki a belsejét, mert kelleni fog a mártáshoz, de csak a mag nélküli része. A karikák belsejét sózom, meglocsolom olívaolajjal, majd púposan megtöltöm a töltelékkel. Alufóliával bélelt tepsire helyezem őket és 45 percig lefedve sütöm, az utolsó 10 percben alufólia nélkül.
Miközben sül, elkészítem a mártást: a tök belsejét lábosba teszem, ráöntök kb. 2,5 dl vizet, ami éppen ellepi, majd sózom, borsozom és fedő alatt 20 percig főzöm, amíg teljesen puha nem lesz. Simára mixelem az egészet, behabarom a keményítős tejföllel, mézzel és ecettel ízesítem, majd hozzáadom az aprított kaprot.
Tálaláskor minden tányérba szedek a szószból, majd mindegyik közepére teszek egy-egy tökkarikát, megszórom sajttal, megszórom friss kaporral, meglocsolom olívaolajjal és kész.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése