2018. január 29., hétfő

Karácsonyi püspökkenyér nem csak karácsonyra

Írtam már itt a tavalyi magamnak tett gasztronómiai fogadalmamról a #sütiévről, melynek záró süteménye volt ez a marcipánnal töltött püspökkenyér. Már tavalyelőtti Lidl recept ez, de a Hazai ízutazás című könyvben jelent meg, így ezzel is csökkentettem végre az előttem álló receptek sorát. Természetesen nem csak karácsonykor készíthető.

Hozzávalók:
25 dkg liszt
3 tojás
15 dkg cukor
5 dkg vaj
1 dl tej
2 tk. sütőpor
6 dkg aszalt gyümölcsök apróra vágva
3 dkg szeletelt mandulabél
3 dkg mogyoró aprítva
3 dkg étcsokoládé aprítva
10-15 dkg marcipánmassza
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
2 tk. gyömbér reszelve 
1 vanília rúd
15 porcukor

Elkészítési idő: 60 perc
Sütési hőfok: 180°


A lisztet átszitálom, majd hozzáadom a sütőport, a vajat és kézzel elmorzsolom. A tojássárgákhoz adom a vanília rúd kikapart magjait (héját egy befőttes üvegbe teszem a porcukorral együtt, így vaníliás porcukrot kapok) és a cukor nagyjából kétharmadát, majd habosra keverem. Amint ez megtörtént jöhet hozzá a tej és a lisztes keverék. Alaposan összekeverem, hozzáadom a gyümölcsöket, a magokat, a reszelt citrom és narancs héjat, valamint a gyömbért is. Habosra keverem a tojásfehérjét a maradék cukorral, majd ezt óvatosan beleforgatom a masszába. Egy püspökkenyér formát kibélelek sütőpapírral vagy kivajazom és kilisztezem. A tésztát a forma harmadáig töltöm, majd belehelyezem a rúddá sodort, lisztbe forgatott marcipánt és ráöntöm a maradék tésztát.
30-40 percig sütöm a süteményt. Amikor elkészült, tűpróbával ellenőrzöm, pár percig hagyom pihenni, de még langyosan kiveszem a formából és rácson hagyom kihűlni. Gazdagon megszórom porcukorral és tálalom.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése