2015. január 26., hétfő

Narancsos gombocskák

Idén, azaz akarom mondani tavaly (ezt mindig olyan nehéz megszokni :)) karácsonyra összesen négy féle süteményt készítettem, de férjem csak múlt héten vitte be az irodába az utolsó darabokat :) Sütöttem bejglit, mézeskalácsot, narancsos gombocskákat, illetve meggyes raviolit. Most a gombocskák receptjét mutatom meg, de jön majd a meggyes ravioli is. Nem szeretem a kész, vagy félkész termékeket, igyekszem mindent inkább én magam elkészíteni, de ehhez a sütihez egy sűrűbb cukormázra van szükség, amit házilag nem tudtam elkészíteni, így nagyon praktikus volt ez a kész változat.
Egyik sütemény sem kifejezetten karácsonyi, így bármikor elkészíthetitek :)

Hozzávalók (kb. 100 db-hoz):
75 g búzaliszt
fél tk. sütőpor
150 g zabpehely
80 g porcukor
1 vaníliás cukor
csipetnyi só
100 g lágy vaj
1 citrom reszelt héja
2 rojássárgája
4 ek. narancslé
a díszítéshez:
50 g kandírozott narancshéj
1 tasak Dr. Oetker Kész Cukormáz


A lisztet elkeverem a sütőporral, a zabpehellyel, a cukorral, vaníliás cukorral, sóval, vajjal, reszelt citrom héjjal, a tojássárgákkal és a narancslével, majd alaposan összedolgozom. 4 részre osztom és mind a négyet egy-egy 2 cm átmérőjű hengerré formálom. Beteszem a hűtőbe legalább 3 órára, hogy jól megdermedjen. A tésztahengereket ezután 1 cm-es karikákra vágom, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezem és légkeveréses sütőben 160°-on kb. 15 percig sütöm. Rácsra húzva hagyom kihűlni, majd beborítom a cukormázzal és belenyomkodom a narancshéjat. Mivel nálunk a családban nem mindenki rajong a kandírozott dolgokért, így volt olyan "gombocska", melyre konfetti cukorka került. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése