2015. február 16., hétfő

Csokoládészuflé vaníliaszósszal 17/1.

VÉGRE desszertek! :) Mióta elkezdődött a Lidl receptsorozat már egy ideje azt vártam, hogy mikor lesz már végre desszert vagy leves recept. A desszertek sora most eljött, remélem leves is lesz hamarosan.
Soha életemben nem készítettem még szuflét, de formám már volt jó ideje. Eddig csak csoki mousse készült benne, vagy szőlős morzsasüti, de szuflé sose. Most viszont igen, és szerintem szuper lett... férjem szerint is :)

Hozzávalók 4 formához:
vaníliaszószhoz:
1 dl tej
1 dl tejszín
2 tojássárgája
1 kk. vanília aroma
5 g liszt
10 g vaj
1 ek. cukor
szufléhoz:
20 g liszt
20 g vaj
2,2 dl tej
20 dkg étcsoki
3 tojássárgája
4 tojásfehérje
20 g cukor



A vaníliaszósz már előbb is elkészíthető. Egy lábasban összekeverem a tejet és a tejszínt, majd megsózom, hozzáadom a vanília aromát és forralni kezdem folyamatosan keverve, hogy nehogy leégjen. Közben eldolgozom a lisztet a vajjal, teljesen egyneműre, a tojássárgáját pedig kikeverem a cukorral.Ha felforrt a tej, hozzáadom a lisztes keveréket, egy-két percig forralom, majd a forró tejet a cukros tojáshoz csurgatom lassan, és folyamatosan keverem. Ha feloldódott, az egészet visszaöntöm a lábosba és közepesen tűzön, intenzíven keverve addig főzöm, amíg besűrűsödik, de nem szabad felforralni. Ha már majdnem forr, azonnal hideg vízbe állítom, folyamatosan keverem pár percig, hogy annyira lehüljön, hogy már betehető legyen a hűtőbe.
A szuflé formákat kivajazom és hűtőbe teszem. A sütőt előmelegítem 190°-ra. A lisztet eldolgozom a vajjal. A tejet felteszem forralni a cukorral és egy csipet sóval, majd folyamatosan keverem. Ha forr, hozzáadom a lisztes keveréket, besűrítem vele, majd leveszem a tűzről, hozzáadom a csokit és addig keverem, míg teljesen elolvad benne. A formákat még egyszer kivajazom és cukrot szórok bele, körbeforgatom, hogy mindenhol bevonja a falát az edénynek, a maradékot pedig kiszórom belőle. A fehérjéket kemény habbá verem, hozzáadom a csokis masszához, majd a formákba öntöm. Kb. 15-20 percig sütöm őket, amíg kb. 5 cm-re kiemelkednek a formából.
Forrón tálalom, egy kiskanállal lyukat csinálok a szuflé közepébe, és oda kanalazok a vanília szószból, majd megszórom porcukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése